Agenda   |  
Zoeken
 
 

 Bedevaart priesterstudenten: audiëntie bij paus Franciscus en groepsfoto 

20-10-2016   
‘Een overweldigende ervaring’
“Het was een overweldigende ervaring om zo dichtbij de paus te zijn en hem van zo nabij mee te maken.” Dit zeggen Nabor Langstraat en Stefan Luong over de audiëntie met de paus op woensdag 19 oktober. De priesterstudenten van het bisdom Rotterdam maken deel uit van de groep seminaristen van de bisdommen Breda, Rotterdam en Utrecht die van 15 t/m 22 oktober op bedevaart zijn naar Rome.


Paus Franciscus richtte daarbij het woord tot de Nederlandse pelgrims: “Hartelijk welkom aan de pelgrims uit Nederland. In het bijzonder groet ik de seminaristen van het Aartsbisdom Utrecht en van de bisdommen Rotterdam en Breda […] Laten we ingaan op de uitnodiging van het Heilig Jaar van de Barmhartigheid om het geloof actief te beleven in de naastenliefde en om onze inzet voor de broeders en zusters in nood te vergroten. De Heer zegene u allen.”

Eerder die ochtend hadden de priesterstudenten en de staf van de drie priesteropleidingen de Eucharistie gevierd in de St. Pieter. Hoofdcelebrant was kardinaal Eijk. Bisschop Van den Hende en priesters concelebreerden. Stefan en Nabor vertellen dat ze hiervoor al heel vroeg in de ochtend bij de St. Pietersbasiliek waren: “Het was ontzettend gaaf om er bijna alleen rond te lopen. De grootte van de basiliek en de rust die er heerst was heel erg indringend. In de preek hebben we van kardinaal Eijk de opdracht gekregen om op de Rots van Petrus te blijven. Dit bleef heel de dag de leidraad. Het was erg mooi om direct bij het graf van Petrus de Eucharistie te vieren, we voelden zo die innige verbondenheid met de Kerk van alle tijden.”“Die verbondenheid voelden we ook heel sterk bij de algemene audiëntie met de paus. Tot onze grote verbazing kregen we een plek dichtbij de paus, bij het altaar. We vonden het een hele beleving om de sfeer op het Sint Pietersplein te proeven: al die nationaliteiten; bij de Sint Pieter zijn die je al zo vaak op televisie hebt gezien. Na een mooie gebedsviering waarin we de opdracht kregen om klaar te staan voor onze naasten, met name zij die dit het hardst nodig hebben, kwam de grootste verrassing van de dag: de groepsfoto met de paus. We kregen ook een kostbare herinnering, een rozenkrans gezegend door de paus.” De studenten kijken er opgetogen op terug. Menigeen paste vrij snel na de audiëntie zijn pagina op Facebook aan met de foto die de Osservatore Romano van de groep maakte.
“Na de lunch mochten we de Scavi bekijken,” vertellen Stefan en Nabor nog, “de ruimte onder de Sint Pieter. Het was indrukwekkend om nu nog dichter bij het graf van Petrus te zijn, waar we al onze intenties mochten neerleggen tijdens het bidden van het Onze Vader, Wees Gegroet en Eer aan de Vader, Zoon en Heilige Geest.”

Bekijk de foto’s van de priesterstudenten met paus Franciscus op http://www.photovat.com (Udienze generali 2016, klik op de audiëntie van 19-10-2016 en vervolgens op baciamano e gruppi: de serie begint bij foto 330101_19102016 op pagina 16)


De Utrechtse priesterstudent Mauricio slaagde erin een selfie te maken met de paus (bron foto: Facebookpagina Mauricio)

 

Terug