Agenda   |  
Zoeken
 
 

 Heilig Jaar: gezamenlijke bedevaart priesterstudenten naar Rome 

16-10-2016   
 
Van 15 oktober tot en met 22 oktober zijn de staf van de priesteropleidingen en de priesterstudenten van het Aartsbisdom Utrecht en de bisdommen Breda en Rotterdam op bedevaart naar Rome. Op het programma staan onder meer een bezoek aan de Kerk der Friezen en de Sixtijnse kapel. De seminaristen zullen de Eucharistie vieren op enkele bijzondere plekken, zoals bij het graf van Petrus in de Sint Pieter.


De bedevaart vindt plaats in het Heilig Jaar van de Barmhartigheid. Op de allereerste dag van de bedevaart trok de groep naar de Sint Pieter en ging deze binnen door de heilige deur.


Rector Kuipers van het Ariënsinstituut

Priesterstudent Ramon Roks van het bisdom van Breda vertelt dat iedereen vanuit de drie bisdommen al vroeg op pad was. Om 7.20 uur vertrok het vliegtuig vanaf Schiphol naar Rome. Na een voorspoedige reis begon al aan het eind van de ochtend het programma in de binnenstad van Rome. Ramon: “We brachten direct ons eerste bezoek aan het Vaticaan. Na de lunch hielden priesterstudenten Henk van Hamersveld en Marko Bucic van het Aartsbisdom Utrecht een korte presentatie over de Engelenburcht. Ze namen ons staande voor de Engelenburcht door verhaal en informatie weer even mee terug naar het oude Rome.”


Henk van Hamersveld en Marko Bucic

Vervolgens vertelden diaken Thai Nquyn van Breda en Ramon Roks het een en ander over de Sint Pieter. “We hebben verteld over de geschiedenis en het interieur van de basiliek. En ook hebben we verwezen naar de replica, in het bisdom van Breda in Oudenbosch.”


Ramon Roks en diaken Thai Nquyn

Daarna begon de groep aan een gebedstocht vanaf de Engelenburcht tot aan het graf van Petrus in de Sint Pieter. Ramon: “We droegen een kruis met ons mee met daarop het logo van het jaar van de barmhartigheid. Al zingend, bezinnend en biddend trokken we met de groep richting de Sint Pieter. Het was indrukwekkend om op zo'n wijze door de heilige deur deze basiliek binnen te gaan.” De gebedstocht werd afgesloten voor het graf van Petrus met het zingen van het Credo. Hierna was er nog gelegenheid om de Sint-Pieter te bezichtigen.Ramon: “De dag werd weer afgesloten in het hotel, waar we samen het avondgebed gebeden hebben, Eucharistie hebben gevierd en de maaltijd genuttigd hebben. Al met al een goed begin van een mooie reis.”

 

Terug