Agenda   |  
Zoeken
 
 

 Romebedevaart: voettocht naar catacomben 

22-10-2016   
 
Op de laatste dag van de studiereis/bedevaart van de seminaristen van de bisdommen Breda, Rotterdam en Utrecht besloten de metromachinisten er de brui aan te geven. “Dit gaf ons de gelegenheid om een ware voettocht te maken naar de Catacomben van Priscilla. Onze tocht ging langs het Vaticaan en vervolgens via de dierentuin naar het noorden van de stad,” vertellen de Utrechtse priesterstudenten Gauthier de Bekker en Dennis Mastwijk.


“We waren precies om 11 uur bij de catacomben waar we direct begonnen met de rondleiding door deze zeer oude begraafplaats. Deze catacomben herbergen de oudste fresco's van Maria met kind, de drie jongelingen en de zondeval. Maar ook vele andere afbeeldingen die vaak een grote symbolische waarde hebben. De Catacomben van Priscilla hebben een totale lengte van 11 kilometer. Aan het eind van onze rondleiding zouden we de Mis vieren in de kapel boven de catacomben. Deze was echter nog bezet door een andere groep, waardoor wij de mogelijkheid kregen naar de catacomben zelf uit te wijken. Hier hebben we in een zeer intieme kapel samen Eucharistie gevierd.”

Na afloop deden Dennis en Gauthier een presentatie, waarna de rest van de middag vrij te besteden was. Aan het begin van de avond verzamelden de studenten en de stafleden van de priesteropleidingen zich in de wijk Trastevere. “Daar sloten we ons na een presentatie van Geert en een uitgebreide inleiding van Zeger Polhuis (seminarist van de St. Egidio beweging) aan bij het avondgebed in de Sante Maria in Trastevere. De St. Egidio beweging ontstond eind jaren zestig in deze wijk en daar is nu nog het centrum van de gemeenschap gevestigd. We besloten de avond met een Italiaanse maaltijd in deze sfeervolle wijk.”De staf van de priesteropleidingen en de priesterstudenten van het Aartsbisdom Utrecht en de bisdommen Breda en Rotterdam zijn van 15 t/m 22 oktober op bedevaart naar Rome. Ze maken deze reis in het kader van het Heilig Jaar van de Barmhartigheid.

 

Terug