Agenda   |  
Zoeken
 
 

 Tweede dag Romebedevaart priesterstudenten 

17-10-2016   
 
De staf van de priesteropleidingen en de priesterstudenten van het Aartsbisdom Utrecht en de bisdommen Breda en Rotterdam zijn van 15 t/m 22 oktober op bedevaart naar Rome. Seminaristen Rik Ledoux en James Keuben van de Utrechtse priesteropleiding het Ariënsinstituut doen verslag van dag twee van de bedevaart: “We zijn de tweede dag van onze studiereis begonnen in de Friezenkerk.”


“Daar hebben we eerst geluisterd naar een uitgebreide inleiding over de geschiedenis van deze Nederlandse kerk in Rome. Aansluitend hebben we samen met de andere aanwezige Nederlanders de Eucharistie gevierd, waarin onze rectoren en spirituaals voorgingen.”

“In de middag hebben we een stadswandeling gemaakt door Rome. We begonnen bij de Engelenburcht. Daar verzorgden onze medestudenten Erik Rozeman en Niels Koning een interessante presentatie over de geschiedenis van de stad. Rector Kuipers van het Ariënsinstituut nam ons daarna mee langs verschillende bijzondere plekken.”


Niels Koning en Erik Rozeman

De eerste stop was bij Piazza Navona, waar Rik een boeiend verhaal hield over de geschiedenis van dat plein, dat vroeger een atletiekbaan is geweest. Vervolgens liep de groep naar de kerk San Luigi dei Francesi, waar het beroemde schilderij ‘De roeping van Matteüs’ van Caravaggio hangt.


Rik Ledoux

“Na de San Luigi liepen we verder naar het Pantheon,” zo zeggen Rik en James. “Dit was vroeger een heidense tempel voor alle goden, maar sinds de zevende eeuw is het gebouw een kerk, gewijd aan Maria en de Martelaren. De koepel van het Pantheon is de grootste ter wereld van ongewapend beton en heeft een diameter van 43 meter. Door grote drukte konden we helaas niet naar binnen, maar ook de buitenkant was al erg indrukwekkend. Hopelijk kunnen we later deze week nog een keer terugkomen.”

“De volgende halte was de Santa Maria sopra Minerva. Deze kerk is gebouwd op de resten van een voormalige Minervatempel. Het is de enige gotische kerk in Rome. We hadden een klein half uur om deze kerk te bekijken. Het interieur was erg mooi; het hoogtepunt was de schrijn van de heilige Catharina van Siena. In vergelijking met de andere kerken die we bezocht hebben, was deze kerk erg rustig. Daardoor was het ook goed mogelijk er even in stilte te bidden.Na twee laatste stops bij de San Ignazio en de Trevifontein, eindigde de rondwandeling bij de Spaanse trappen. Van bovenaan de trappen hadden we een prachtig uitzicht over de stad en zagen we de zon ondergaan achter de koepel van de Sint-Pietersbasiliek.”


 

 

Terug