Ariënsinstituut > Herdenking Ariëns in Maarssen: ‘hij zorgde voor kwetsbaren’

Herdenking Ariëns in Maarssen: ‘hij zorgde voor kwetsbaren’

Eind augustus is in Maarssen (parochie St. Jan de Doper) de jaarlijkse Ariënsherdenking gehouden. Dit jaar ging mgr. Hoogenboom voor in de korte gebedsdienst bij het graf van Ariëns. Hij noemde het “een goede traditie dat we de dag waarop we in de Heilig Hart kerk van Maarssen de jaarlijkse gedachtenis van de Dienaar Gods Alphons Ariëns vieren, beginnen hier op het kerkhof Beeresteijn waarop hij na zijn dood op 7 augustus 1928 deze maand 95 jaar geleden begraven is.”

Voor de studenten van het Ariënsinstituut vormt deze plechtigheid in Maarssen de start van hun studie- en vormingsjaar. Mgr. Hoogenboom verwees bij Ariëns’ graf onder meer naar de lezing uit Matteüs hoofdstuk 25: “Matteüs 25 zegt in de allereerste plaats zeer veel over de menslievendheid van God. Wie spontaan, vanuit de bewogenheid van zijn of haar hart, zieken of gevangenen heeft bezocht, wie mensen met honger eten en dorstigen drinken heeft gegeven, is op dat moment Christus tegengekomen op zijn of haar levensweg. Meer nog: wie dat gedaan heeft, heeft zich over Christus zelf ontfermd. Maar als je achteloos bent voorbijgegaan aan de kleinen en machtelozen, dan ben je op een onomkeerbare wijze, met zand in je ogen, voorbijgegaan aan Christus zelf.”
“Ofschoon hij als priester ten dienste stond van allen, droeg de Dienaar Gods Alphons Ariëns toch in het bijzonder zorg voor de armen, de zwakken, de kwetsbaren van zijn tijd omdat blijkens het Evangelie de Heer zelf zich ook zo nauw met hen verbonden toonde,” zo benadrukte mgr. Hoogenboom. “Sinds het leven en de dood van Alphons Ariëns is er in zowel de Kerk als de wereld veel veranderd, maar temidden van alle veranderingen blijft staan het stoere voorbeeld van die Utrechtse priester die de menslievendheid van God tastbaar en zichtbaar heeft gemaakt voor velen.”

Aansluitend vond de Eucharistieviering plaats in de H. Hartkerk te Maarssen waar Ariëns van 1908 tot 1926 pastoor is geweest. In zijn preek keek mgr. Hoogenboom vooruit naar de verkiezingen op 22 november. “Politici die met een glimlach naar rechts en een belofte naar links hengelen naar de gunst van de zwevende kiezers,” zo schetste de Utrechtse hulpbisschop de aanloop daarheen. “En dat zijn er veel: zwevende kiezers die tot het laatste moment niet weten tot wie zij zouden gaan, bij wie zij hun politieke heil moeten zoeken. Het gaat in het Evangelie van vandaag (Mt. 16, 13-20) eigenlijk ook over kiezen. Bij wie zoeken wij als gelovigen ons heil? Voor wie kiezen wij? We horen in het evangelie over Petrus. Hij is allesbehalve een zwevende kiezer, integendeel: Hij weet wat hij wil, voor wie hij kiest.” Het was Petrus die de vraag van Jezus beantwoordde: ‘U bent de Christus, de Zoon van de levende God.’ Mgr. Hoogenboom: “Met dat ene woord ‘U bent de Christus’ zegt Petrus alles. Het is een korte maar krachtige geloofsbelijdenis.”

Deze geloofsbelijdenis van Petrus is geen vrijblijvende zaak, benadrukte mgr. Hoogenboom: “Je kunt het hem niet oprecht nazeggen zonder je leven te veranderen, want als je zegt dat Jezus de Messias is, de Zoon van de levende God, dan word je geroepen Hem te volgen, om anders te gaan denken en handelen, om anders te gaan leven.”
“Dit gezegd hebbend, kunnen we niet anders dan ook het leven en werken van Alphons Ariëns eren. Hij heeft de geloofsbelijdenis van Petrus nagezegd in woord en daad. Ariëns is van historische betekenis voor de emancipatie van het katholieke volksdeel in ons land aan het eind van de 19de en het begin van de 20ste eeuw. En met name omdat hij al ver vóór de beroemde encycliek ‘Rerum novarum’ uit 1891 zich met hart en ziel en met veel vrucht heeft ingespannen voor de sociale inzet van de Rooms-Katholieke Kerk en haar diaconale gestalte in het Aartsbisdom Utrecht en daarbuiten.”