Ariënsinstituut > Roeping: ‘Onzekerheid hoort er een beetje bij’

Roeping: ‘Onzekerheid hoort er een beetje bij’

Dit jaar is het motto van Roepingenzondag (25 april): ‘Wees niet bang, kom dichterbij’. In onderstaande video van katholiekleven.nl vertelt rector Patrick Kuipers waarom dit een belangrijk en relevant thema is. “Als jonge mensen een roeping ervaren, geeft dat vaak ook iets van schroom, angst misschien, of onzekerheid. We willen met dit thema duidelijk maken: dat hoort er eigenlijk een beetje bij, maar laat dat niet overheersen. Wees niet bang, kom dichterbij, zet de stap en ga in gesprek.”

Kuipers is rector van de priesteropleiding het Ariënsinstituut en voorzitter van het Interdiocesaan Roepingen Overleg (IRO). Hij vertelt in deze video onder meer over Mozes en het brandende braambos in het boek Exodus: “God spreekt tot Mozes, maar die is bang en hij weet niet wie het is die tot hem spreekt. God zegt hem dan: Wees niet bang, kom dichterbij.”

Zelf wist rector Kuipers al heel jong dat hij priester wilde worden. “Ik heb het gevoel dat het tegenwoordig vaak anders loopt,” vertelt hij. “De vanzelfsprekendheid om vanuit je jeugd, heel traditioneel zou ik haast zeggen, terecht te komen op de priesteropleiding, dat is niet altijd zo. Je ziet verschillende wegen. Je merkt dat God met ieder een andere weg gaat en met ieder een plan heeft. En dat het ook nooit te laat is om je roeping op het spoor te komen en er altijd mogelijkheden zijn om te starten of te zien wat een weg voor jou zou kunnen zijn. We merken dat het veel meer maatwerk is, veel individueler is. Daar zijn we in ieder geval in Utrecht als opleiding in die zin al op ingespeeld, omdat we geen grote groepen studenten hebben. Dus elke keer als er iemand zich meldt, wordt heel goed gekeken naar de route die bij deze persoon past.”

Het IRO is een samenwerking van de bisdommen en de religieuzen (zie www.roepingenzondag.nl). Voor Roepingenzondag worden elk jaar posters en gebedsprentjes verspreid.