Ariënsinstituut > Een bijzonder cadeau voor het Ariënsinstituut

Een bijzonder cadeau voor het Ariënsinstituut

In het kader van het bezinningsprogramma voor de priesterstudenten van het Ariënsinstituut was op 22 november kerkhistoricus dr. Ton van Schaik te gast. Hij vertelde met veel enthousiasme over de katholieke emancipatie na de Tweede Wereldoorlog. Daarin is een grote rol weggelegd voor kardinaal Jan de Jong, aartsbisschop van Utrecht. Hij bracht ook een bijzonder cadeau mee: een dodenmasker van kardinaal De Jong.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gaf De Jong leiding aan het kerkelijk verzet tegen de Duitse bezetter. Zo vaardigde hij een door Titus Brandsma ontworpen verbod uit over het opnemen van NSB-advertenties in de rooms-katholieke dagbladen. Op 21 februari 1943 werd een bisschoppelijke brief in de kerken voorgelezen, waarin het episcopaat de Duitse misdaden sterk veroordeelde. Een bisschoppelijk mandement van 16 mei 1943 ging sterk in tegen de wegvoering en gedwongen tewerkstelling van Nederlanders in het buitenland. Na de oorlog werd hij in 1946 door paus Pius XII kardinaal gecreëerd, maar De Jong moest zich vanwege zijn zwakke gezondheid terugtrekken uit het bestuur van het Aartsbisdom Utrecht. Op 8 september 1955 overleed hij bij de zusters van Onze Lieve Vrouw te Amersfoort.

Direct na zijn dood zijn enkele dodenmaskers vervaardigd, waarvan Van Schaik er door een samenloop van omstandigheden één in zijn bezit heeft gekregen.
Dat masker heeft hij na afloop van de bezinningsavond geschonken aan het Ariënsinstituut als blijvende herinnering aan deze “aartsbisschop in oorlogstijd”. Spirituaal H. van Doorn heeft het masker namens het Ariënsinstituut in ontvangst genomen.