Roepingenzondag 2020

Elk jaar op de vierde zondag van Pasen viert de Rooms-Katholieke Kerk Wereldroepingendag – in 2020 is dat op (2 en) 3 mei. Op Roepingenzondag wordt wereldwijd in alle kerken en kloosters speciaal gebeden voor roepingen tot het priesterschap, het diaconaat en het godgewijde leven. Als motto is dit jaar voor Nederland gekozen: ‘Je komt als geroepen’. Vanwege de coronaviruspandemie zijn er dit jaar geen publieke vieringen in de kerken op Roepingenzondag, maar bidden om roepingen kan gelukkig ook vanuit huis. We hopen dat de teksten en materialen op deze website u daarbij mogen helpen.

Patrick Kuipers is rector van de priesteropleiding het Ariënsinstituut en voorzitter van de Diocesane Roepingenraad. Hij zegt: “Ook het Aartsbisdom Utrecht heeft behoefte aan mensen die de liefdevolle blik van God in hun leven hebben ervaren en zich geroepen weten de Heer te volgen, het Evangelie te verkondigen, de sacramenten te vieren en om te zien naar de mens in nood. Het volk van God moet geleid worden door herders die geraakt zijn door Gods liefde en daarom hun leven willen geven aan de dienst van het Evangelie.”

De parochies van het Aartsbisdom Utrecht hebben dringend behoefte aan nieuwe priesters. Die komen er niet vanzelf. We zullen er de Heer om moeten vragen. Dat kan bijvoorbeeld door mee te bidden met de Diocesane Gebedskring, waarin inmiddels honderden mensen uit het Aartsbisdom bidden dat de Heer onze Kerk mag zegenen met nieuwe priesters. Leden van de gebedskring ontvangen meermalen per jaar een Nieuwsbrief en worden uitgenodigd voor de jaarlijkse ontmoetingsdag.

Gebeden om roepingen
Verschillende bisdommen, waaronder het Aartsbisdom Utrecht, brengen al vele jaren een brochure uit met gebeden om roepingen. Ook dit jaar reiken zij de gelovigen gebeden aan. Dit jaar is ervoor gekozen om het boekje uit 2018, waarin de bisschoppen en enkele oversten van ordes en congregaties een gebed geschreven hebben, opnieuw uit te brengen. Deze gebeden zijn bijvoorbeeld te gebruiken bij de opening van een vergadering of bijeenkomst, als voorbede tijdens een viering, als maandelijkse publicatie in het parochieblad maar ze kunnen ook thuis gebeden worden.

Boodschap paus
Paus Franciscus publiceerde bij gelegenheid van Roepingenzondag 2020 (de 57ste editie) een boodschap: klik hier om de tekst te lezen.

Materialen downloaden
Hieronder zijn de verschillende materialen voor Roepingenzondag 2020 te downloaden:

Boekje ‘Gebeden om roepingen’
Gebedsprentje
Poster

Parochiebladartikelen:
‘Meer dan de moeite waard!’: Roepingenzondag 2020
De diocesane Gebedskring om Roepingen

Liturgisch materiaal:
Mededeling voor de vieringen op Roepingenzondag
Gebed om Roepingen I
Gebed om Roepingen II
Gebed om Roepingen III
Gebed om Roepingen IV
Litanie om heilige priesters
Misformulier om roepingen
Preek Roepingenzondag
Vesperlof om roepingen
Voorbede Roepingenzondag

Gebedskring
Inschrijfformulier

Achtergrondmateriaal
Waarom priesters? – brief aartsbisschop Eijk over het priesterschap

Afbeeldingen
Christusicoon
Ultieme uitdaging
Goede Herder
Poster Roepingenzondag 2020