Ariënsinstituut > Schilderijen en vloer Ariënszaal gerestaureerd

Schilderijen en vloer Ariënszaal gerestaureerd

Hét pronkstuk van het pand waarin het Ariënsinstituut gevestigd is, is zonder twijfel de monumentale vergaderzaal van het voormalige Hoogheemraadschap Lekdijk Bovendams. Na meer dan 100 jaar intensief gebruik was restauratie van de houten vloer en de schilderijen boven de beide schouwen absolute noodzaak.

Toen het pand in 1892 werd verkocht aan het Hoogheemraadschap werd de kamer-en-suite op de begane grond omgebouwd tot een imposante vergaderzaal. Er wordt gezegd dat de toen nog jonge Rietveld als leerling heeft meegewerkt aan de houten lambrisering van de zaal. De twee schouwen springen het meest in het oog. Aan de bovenkant zijn ze fraai versierd met de wapens van de heren bestuurders, die een afbeelding van Karel V en het wapen van de bij de oprichting van het Hoogheemraadschap residerende bisschop Jan van Diest omringen. Tegen de achterwand zijn tegeltjes gezet, die speciaal door de Porceleyne Fles te Delft zijn gemaakt. Afgebeeld zijn de verschillende gebouwen die het Hoogheemraadschap rijk is en mansfiguren, die een typisch waterhuishoudkundige ambacht uitoefenen.

Momenteel wordt deze vergaderzaal – die nu als Ariënszaal bekend staat – veelvuldig gebruikt voor colleges, vergaderingen en symposia. Natuurlijk laat dit intensieve gebruik zijn sporen na. De houten vloer is in februari vakkundig gerestaureerd, nadat bleek dat de ondervloer op verschillende plaatsen was verdwenen. Daardoor zakten de houten tegels door en begonnen ze barsten te vertonen. Gelukkig was het niet nodig de dragende vloer geheel te vervangen.

Vlak voor de zomer zijn de beide schilderijen verwijderd om gerestaureerd te kunnen worden door M. van de Laar uit Amsterdam. Uit UV-onderzoek is gebleken dat deze schilderijen na plaatsing in 1902 niet zijn gevernist en nooit zijn gerestaureerd.

Het wapenbord van bisschop Jan van Diest werd geschilderd door de Utrechtse schilder A. Grolman (1843-1926). In de loop van de jaren is het schilderij erg vervuild en zijn er plooien ontstaan, waardoor de verf begon te brokkelen. Hetzelfde geldt voor het portret van keizer Karel V, van de hand van de Utrechtse schilder W. van de Heuvel (1874-1925). Daar komt bij dat dit schilderij door het bluswater van de zolderbrand in de zomer van 2008 ernstig is beschadigd. Van beide panelen is de verf gefixeerd en zijn de lacunes gevuld en geretoucheerd. Daarna zijn ze gevernist.

Op maandag 16 september werden de beide schilderijen door de restaurateur weer bevestigd in het raamwerk boven de schouw. Daarmee is de restauratie van de Ariënszaal afgerond en kunnen we hopelijk opnieuw jaren genieten van deze fraaie ruimte.