Ariënsinstituut > Studiejaar priesteropleiding feestelijk afgesloten

Studiejaar priesteropleiding feestelijk afgesloten

Met een pontificale Eucharistieviering in de St. Catharinakathedraal werd op vrijdag 28 juni het studie- en vormingsjaar van het Ariënsinstituut feestelijk afgesloten. Tijdens de Mis met als hoofdcelebrant kardinaal Eijk werd priesterstudent Paulus Tilma aangesteld tot acoliet. Daarna volgden onder meer een rondleiding door Museum Catharijneconvent en de traditionele afsluitende barbecue op het Ariënsinstituut.

In het Evangelie over het verloren schaap maakt Jezus middels een parabel duidelijk wat Hij doet, zo zei de kardinaal in zijn preek. “Dat ene schaap achterna gaan, is niet eenvoudig. En als Hij dat verloren schaap met zoveel liefde heeft gevonden, legt Hij het op Zijn schouders. […] Wat Jezus op Zijn schouders draagt, is een loodzware last: het zijn wij.” Zich richtend tot Paulus Tilma: “Paulus, jij hebt ervoor gekozen priester te worden. Jij moet straks, samen met Jezus, ook verloren schapen op je schouders nemen en terugbrengen naar het huis van de Vader. Je neemt een loodzware last op je.” De kardinaal vertrouwt er echter op dat Paulus dat aankan: “Je zult het doen in kracht van de Heer en je hebt al laten zien dat je een pastoraal hart hebt.”

Na de viering was er een ontvangst in het Bonifaciushuis, waar rector Kuipers kort terugblikte op het afgelopen studiejaar. Ook maakte hij de wijdingsdata van Gauthier de Bekker bekend: op 30 november wordt hij diaken gewijd en op 6 juni 2020 volgt zijn priesterwijding. Daarna gaf hij het woord aan dr. Richard Bot voor de tweede primeur van de middag. Bot vertelde dat Kuipers, Sonja Roskamp en hijzelf enkele jaren geleden een interdiocesaan programma hebben opgesteld voor de liturgisch-muzikale vorming van priesterstudenten. Ariënsinstituut-student James Keuben is de eerste die het volledige programma succesvol heeft doorlopen: Bot reikte hem het bijbehorende certificaat uit. Keuben vertrekt binnenkort voor een tussenjaar naar Canada: hij gaat in Toronto stage lopen in een parochie.

Hierna verzorgde Frank van der Velden, Hoofd Onderzoek en Collectie van het Catharijneconvent, een inleiding over het museum. Daarna werden de aanwezigen verdeeld over twee groepen voor een rondleiding langs enkele hoogtepunten van het Catharijneconvent. Terug in de kathedraal kwam het gezelschap weer bij elkaar in de Vredeskapel, waar spirituaal Henk van Doorn van het Ariënsinstituut uitleg gaf over de geschiedenis en het interieur van de kathedraal.

Aansluitend werden in de kathedraal de Vespers gebeden met als agens mgr. Hoogenboom. Voordat de dag beëindigd werd met de traditionele barbecue, werden de aanwezigen uitgenodigd mee te doen met de interactieve, ludieke ‘Ariens-eindejaarsquizz’. De deelnemers moesten daarvoor met hun mobiele telefoon inloggen op een site, waar ze 23 meerkeuzevragen kregen voorgelegd. Daar waren serieuze vragen bij (‘welk diaconaal project hebben we in de Veertigdagentijd gedaan?’, ‘op welk onderwerp is studierector Ten Klooster gepromoveerd?’), maar ook moest er flink worden gegokt (‘met welke vissoort ‘verfriste’ een student de koelkast?’ – antwoord: een makreel – en ‘wiens ouders waren dit jaar 40 jaar getrouwd?’ – antwoord: die van Paulus). Voor de eindscore telde niet alleen hoeveel vragen er goed werden beantwoord, maar ook hoe snel men dat deed. Uiteindelijk bleek priester Johan Rutgers de sterkste speler.